Investeren in goud, zilver of platinum?

Goudinvesteringen behoren tot de beste alternatieve investeringen die momenteel beschikbaar zijn, vooral in de context van de economische onzekerheid die nog steeds veel wereldeconomieën treft.

Waarom het de moeite waard is om in goud te investeren

Goud wordt gezien als een geweldige investering wanneer de inflatie dreigt op te lopen, omdat het mensen helpt om volatiele activa om te zetten in een edelmetaal dat waardevol zal blijven, ongeacht wat er met de economie gebeurt.

Maar goud is ook een mogelijk goede investering voor diegenen die een mooi rendement op hun investeringen willen behalen. Kortetermijninvesteringen in goud zijn echter meestal niet zo lonend als andere investeringen, aangezien de prijs van goud iets stabieler is dan die van bijvoorbeeld zilver, dat vaker en sterker stijgt en daalt.

Maar als het gaat om alternatieve beleggingen op de lange termijn, wordt goud door velen als ongeëvenaard beschouwd. Dat komt omdat goud sinds onheuglijke tijden wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en waarde, en dat zal ook de komende jaren zo blijven, ongeacht wat er met de financiële markten gebeurt.

Tenzij er binnenkort een onvoorstelbaar grote hoeveelheid goud wordt gevonden – wat onwaarschijnlijk is, aangezien de juiste goudvoorraden in feite afnemen – zal goud zijn hoge waarde blijven behouden, wat het edelmetaal ideaal maakt voor een alternatieve belegging.

Goud wordt vereerd en gewenst en deze dragen ertoe bij dat het een van de veiligste dingen is om het te beleggen. En bovendien, als je in goud belegt, kun je het materiaal daadwerkelijk bezitten, wat je misschien een plezier geeft dat niet al het geld ter wereld kan kopen.

De rivalen van goud: zilver en platina

Goud domineert duidelijk de andere edelmetalen, dit komt met name door de goudprijs. Zilver is volatieler en veel minder waardevol, omdat de markt veel kleiner is dan die van goud. Dit maakt zilverinvesteringen potentieel goed voor snelle winsten, maar uiteindelijk onbetrouwbaar voor serieuze langetermijninvesteringen. En bovendien neemt zilver meer opslagruimte in beslag dan goud.

Platina daarentegen is waardevoller, maar ook moeilijker te hanteren. Beleggingen in platina staan ​​bekend om hun hoge risico, en slechts weinig experts voeren ze ook echt uit. Bovendien is platina, in tegenstelling tot goud, moeilijk om te zetten in contanten.

Hoe te beleggen?

Goudinvesteringen kunnen enkele van de meest lonende alternatieve investeringen zijn, vooral als ze aanzienlijk zijn. Maar zelfs beleggen in kleine hoeveelheden goud kan lonend zijn.

U kunt in goud beleggen door edelmetaal of munten te kopen. Als alternatief kunt u aandelen kopen in goudmijn- of goudproducerende bedrijven, evenals goudfuturescontracten. Sommigen zeggen echter dat de beste goudbeleggingen die zijn waarin u het edelmetaal zelf koopt en bezit.