Veilig ondernemen via de digitale snelweg vereist wat voorkennis. Een VPN kan helpen bij extra veiligheid maar hoe selecteer je deze?
De snelheid van een VPN is een belangrijk punt om te overwegen en kan voor veel mensen ook een bepalende factor zijn bij het beslissen of ze überhaupt een VPN moeten gebruiken. Snelheid doet er echt toe als het om internet gaat. Zelfs als een VPN verbeterde online beveiliging biedt en kan helpen om geblokkeerde inhoud te omzeilen, als de service traag is, zal de algehele ervaring verre van ideaal zijn.
In dit artikel zal ik kijken naar verschillende factoren die de snelheid van een VPN kunnen beïnvloeden en hoe deze kunnen worden beperkt.
1) De VPN-serverlocatie
Doorgaans zal het tot stand brengen van een verbinding met een VPN-server die zich dichter bij uw locatie bevindt, resulteren in een betere snelheid. Dit komt omdat de complexiteit van internetverkeer toeneemt naarmate de afstand tussen jou en de VPN-server groter wordt. Hoe complexer het verkeer en hoe groter de afstand die gegevens moeten afleggen, hoe lager de VPN-snelheid.
Als je geen goede reden hebt om verbinding te maken met een bepaalde VPN-locatie, is het de beste optie om de dichtstbijzijnde te kiezen. Als u bijvoorbeeld in Texas woont en wilt inloggen op een Amerikaanse VPN-server, gebruikt u er een in Houston of Dallas in plaats van een in New York. Evenzo, als u zich in China bevindt en een Amerikaanse VPN-server nodig heeft, zoek er dan een die beschikbaar is aan de westkust boven een ergens in het oosten.
2) De VPN-protocollen
Er kunnen verschillende protocollen worden gebruikt om een VPN-verbinding tot stand te brengen. Enkele van de meer populaire zijn OpenVPN (over UDP of TCP), SSTP, PPTP en L2TP/IPSec. Als al het andere gelijk is, kan elk protocol resulteren in een aanzienlijk andere VPN-snelheid. Het gebruik van OpenVPN via UDP resulteert bijvoorbeeld doorgaans in een snellere verbinding dan OpenVPN via TCP.
Er zijn geen vaste regels over welk protocol u de beste snelheid geeft. OpenVPN via UDP is een goede standaard om te proberen. Als je problemen ondervindt, probeer dan over te schakelen naar een ander protocol om te zien of je VPN-snelheid verbetert.
3) Coderingsniveau
Sterkere encryptie is vaak complexer en kan daardoor een VPN vertragen. Een 128-bit encryptie zal in de meeste gevallen leiden tot een snellere verbinding dan een 256-bit.
Nadeel is dat het verlagen van de coderingssterkte de VPN-verbinding minder veilig en de verzonden gegevens kwetsbaarder maakt. Je kunt dus proberen te spelen met het coderingsniveau, maar tenzij je significante snelheidsverbeteringen ziet met zwakkere codering, kun je het beste bij de sterkere versies blijven.
Lees meer tips op VPN scout